Wellion_Facebook_Dec.jpg

Ce înseamnă o glicemie scăzută? Dacă glucometrul indică o valoare mai mică de 70 mg/dl, înseamnă că te confrunţi cu o glicemie scăzută. Simptomele hipoglicemiei pot varia de la o persoană la alta, dar nu trebuie ignorate, deoarece pot duce la o criză hipoglicemică sau chiar la pierderea stării de conştienţă. Chiar dacă există acest risc, mișcarea zilnică are efective pozitive asupra organismului persoanelor cu diabet.

Ce se întâmplă cu glucoza în timpul exercițiilor fizice? Atunci când faci mișcare, organismul tău își folosește cele două surse importante de energie: glucoza și acizii grași. În primele 30 de minute, sursa principală este glucoza, care provine din sânge, mușchi și ficat. După 30 de minute de sport, organismul își ia energia din acizii grași liberi, iar resursele de zahăr și glicogen din corpul tău sunt epuizate. Uite ce poți face pentru a preveni hipoglicemia și pentru a te simți în siguranță:

Înainte să începi antrenamentul sau exercițiile fizice, verifică-ți glicemia pentru a afla nivelul de zahăr din sânge. Recomandarea noastră este să te oprești atunci când observi ca glicemia a ajuns la o valoare minimă. În plus, este recomandat să faci mișcare cu cel puțin două ore înainte de culcare și să eviți băile fierbinți. Acestea intensifică circulația sanguină, mențin un ritm cardiac crescut și duc la scăderea graduală a glicemiei.

Quick tip: Ce poți face în cazul în care glicemia e prea mică după sport? Îți poți crește doza de glicemie înainte de sport, consumând aproximativ 15 grame de carbohidrați sau o gustare cu proteine. De asemenea, poți reduce doza de insulină înainte de următoarea sesiune de mișcare.