În fiecare zi ne confruntăm cu câte un zvon fals, o informație nefondată sau cu mituri pe care le poți demonta, apelând la păreri medicale avizate. Îți prezentăm patru mituri referitoare la diabet și prejudecățile la care poți renunța.
Diabetul este contagios
Diabetul nu este contagios, iar această boală nu se transmite precum gripa sau răceala. Specialiștii confirmă faptul că există câțiva factori care cresc riscul de apariție a acestei afecțiuni și că diabetul de tip II poate fi moștenit genetic în anumite cazuri.
Persoanele cu diabet consumă alimente speciale
Persoanele cu diabet nu au mâncare specială, ci doar o rutină bine pusă la punct cu planuri alimentare sănătoase. Acestea pot fi urmate atât de bolnavii de diabet, cât și de oamenii care își doresc să adopte un stil de viață mult mai echilibrat. Ce presupune această dietă? Trebuie să eviți alimentele bogate în grăsimi, consumul excesiv de zahăr, sare și să alegi alimente bogate în proteine sănătoase (carnea de pui, curcan, pește, lapte, brânză și ouă), leguminoase, cereale integrale și fructe cu indice glicemic redus.
Proteinele sunt mai bune decât carbohidrații
Dacă ești tentat să renunți de tot la carbohidrați doar pentru că unele alimente pot duce la creșterea glicemiei, ai grijă să alegi proteine de calitate și să eviți grăsimile saturate, prezente în proteinele de origine animală (cum ar fi carnea de porc). Recomandările noastre sunt ouăle, semințele, nucile, soia, iaurtul, fasolea, năutul sau lintea.
Testarea zilnică a nivelului de zahăr în sânge nu e necesară
Fals. Controlul zilnic al glicemiei te ajută să reduci riscul apariției complicațiilor diabetului și previne episoadele neplăcute ale hipo/hiperglicemiei. În plus, permite stabilirea corectă a dozelor de insulină în funcție de aportul nutrițional al alimentelor consumate sau în funcție de efortul fizic depus.