Stilul tău de viață este esențial în diabet. Dacă vei urma o dietă echilibrată, în care planificarea meselor devine un obicei sănătos, iar mișcarea cel mai bun prieten, vei reuși să controlezi și să previi complicațiile diabetului. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să ții totul sub control și să te simți mai bine în fiecare zi.
Alege carbohidrații sănătoși
Carbohidrații complecși reprezintă una dintre cele mai benefice alegeri. Aceștia sunt metabolizați mai lent și furnizează energie pe o perioadă îndelungată. Consumă fulgi de ovăz, orz, orez brun, produse din făină integrală, nuci, legume și fructe proaspete. Măsoară-ți cantitatea permisă de carbohidrați în funcție de recomandările medicului tău.
Odihnește-te cât trebuie
Încearcă să dormi între șapte și opt ore în fiecare noapte. Cu cât dormi mai mult sau mai puțin, cu atât organismul va cere carbohidrați nesănătoși. În plus, carbohidrații sănătoși scad nivelul cortizolului (hormonul stresului) și îți asigură un somn mai bun.
Alege orice formă de mișcare
Priviți exercițiile fizice ca pe niște provocări. Startul acestora trebuie să fie lent: cinci minute de mișcare pe zi îmbunătățesc capacitatea organismului de a utiliza insulina. Alegeți sportul care vă motivează cel mai mult: ciclism, alergat, mersul pe jos, yoga sau fitness.
Verifică-ți glicemia în fiecare zi
Monitorizarea continuă a glicemiei este modalitatea de a ne menține sub control nivelul glucozei în sânge și de a mai scăpa de griji. În plus, poți vorbi cu medicul tău pentru a-ți stabili o valoare țintă a glicemiei pe care trebuie să o menții.
Redu cantitatea de sare
Sarea joacă un rol la fel de important în diabet precum zahărul. Consumul redus de sare îți protejează rinichii și reglează tensiunea arterială. Câteva dintre alimentele bogate în sare pe care trebuie să le eviți sunt produsele congelate, mezelurile, brânzeturile sărate, supa la plic sau alimentele de tip fast-food.