articol nutriție 01.docx.jpg

Stilul tău de viață se va schimba odată ce vei începe să-ți planifici mesele conform dietei alimentare. Pentru început, este important să înveți ce fel de carbohidrați sunt benefici.

Carbohidraţii sunt principala sursă de energie din necesarul caloric al organismului uman. Aceștia pot fi simpli, cu absorbție rapidă (zaharuri simple sau glucide rafinate) sau carbohidrați complecși, cu absorbție lentă (aceștia sunt cei mai buni pentru că oferă corpului o energie constantă pe tot parcursul zilei și o senzație de sațietate). Principalele surse de carbohidrați complecși sunt leguminoasele și cerealele integrale. Cele două tipuri de carbohidrați afectează în mod diferit nivelul de zahăr din sânge. Tocmai de aceea, pentru a-ți menține o glicemie echilibrată și pentru a asimila în totalitate aportul nutrițional, îți recomandăm să alegi carbohidrații buni și, apoi, să-ți calculezi cantitățile permise, raportându-te la cantitatea de insulină prescrisă.

Tipuri de carbohidrați permiși

Produsele din cereale integrale.

Produsele din făină albă (paste, pâine albă, cereale) pot fi înlocuite cu alternative integrale, care sunt mult mai hrănitoare și sățioase (paste integrale, pâine integrală, cereale integrale).

Recomandarea noastră: fulgi de ovăz, orz, orez brun, făină integrală.

Leguminoasele și legumele

Legumele sunt de nelipsit în orice dietă echilibrată și sunt cele mai bogate surse de fibre, antioxidanți, vitamine, minerale și proteine. Recomandarea noastră: fasole albă, neagră sau pestriță, mazăre sau linte. Fructele Sunt bogate în fibre (încetinesc absorbția zaharurilor concentrate), vitamine, minerale și sunt o opțiune sănătoasă și revigorantă de desert.

Recomandarea noastră: fasole albă, neagră sau pestriță, mazăre sau linte.

Fructele

Sunt bogate în fibre (încetinesc absorbția zaharurilor concentrate), vitamine, minerale și sunt o opțiune sănătoasă și revigorantă de desert. Recomandarea noastră: căpşune, zmeură, coacăze, mure, afine, kiwi, mere sau grapefruit.

Recomandarea noastră: căpşune, zmeură, coacăze, mure, afine, kiwi, mere sau grapefruit.

Quick tip: Poți învăța care sunt cantitățile permise în funcție de mărimea porțiilor. Cum poți face acest lucru? Folosește o cană gradată sau un cântar. O altă soluție este „metoda farfuriei”: un sfert din farfurie va conține alimente cu amidon (adică legume și cereale), jumătate din farfurie va conține legume fără amidon, iar ultimul sfert este dedicat produselor proteice.