Diabetul este o boală care afectează sănătatea întregului organism și poate duce la complicații cardiovasculare. Încearcă să urmezi sfaturile și recomandările nutriționale ca la carte și să acorzi o atenție mai mare asupra alimentelor pe care le consumi. De asemenea, încearcă să reduci cantitatea de sare pentru a-ți proteja inima și vasele de sânge. Iată câteva sfaturi practice, care te vor ajuta în alegerea unei alimentații cu conținut redus de grăsimi și colesterol.
Ia-ți doza optimă de acizi grași Omega 3
Acizii grași Omega 3 sunt esențiali într-o dietă echilibrată, iar grăsimile sănătoase ajută la reducerea riscului de producere a infarctului miocardic şi a accidentului vascular cerebral. Recomandarea noastră: peștele (somon, ton, hering, macrou, sardine, păstrăv), soia, nucile, semințele de in și uleiul de rapiță. Cardiologii recomandă cel puțin două porții de pește pe săptămână. Pentru a evita grăsimile rele, îl poți găti la grill sau la abur.
Redu semnificativ numărul caloriilor
Alege cele mai sănătoase tehnici de gătit: la aburi, fierbere, cuptor sau grill. Poți prăji alimentele, dar trebuie să folosești cu moderație grăsimi nesaturate precum uleiul de măsline, floarea soarelui, porumb sau rapiță.
Redu cantitatea de sare și alege condimente proaspete
Gustul bun al preparatelor nu se rezumă doar la conținutul excesiv de sare și grăsimi. Oferă gust alimentelor folosind verdețuri aromatice proaspete (pătrunjel, mărar, cimbru, leuștean, rozmarin, ceapă sau usturoi). Renunță la sosuri și folosește suc proaspăt de lămâie sau lime pentru salată, pește, orez sau legume fierte. Înainte de a-ți pregăti carnea preferată, las-o la marinat 12 ore într-un amestec de ulei vegetal și diverse condimente. Marinarea adaugă un plus de savoare cărnii și o menține fragedă.