shutterstock_711008224.jpg

Cele mai vehiculate mituri referitoare la diabet sunt cele conform cărora dulciurile favorizează apariția acestei afecțiuni. Afirmația nu este nici adevărată, nici falsă. Diabetul de tip I (cunoscut ca insulin-dependent, juvenil sau cu debut în copilărie) se caracterizează prin deficit absolut de insulină și necesită administrare zilnică de insulină.

În schimb, diabetul zaharat de tip II se instalează din cauza unui stil de viață nesănătos, marcat de alimentația bogată în grăsimi, lipsa de mișcare și stres. În trecut, zahărul era complet interzis persoanelor cu diabet. În schimb, studiile recente au demonstrat că un impact major asupra nivelului de glucoză în sânge îl are cantitatea totală de carbohidrați ingerați, nu doar tipul acestora.

Obezitatea reprezintă un factor de risc major în apariția diabetului de tip II. Cu toate astea, nu doar dulciurile duc la acumularea kilogramelor în plus, ci și alimentele bogate în calorii. Specialiștii confirmă faptul că există o legătură între consumul băuturilor dulci acidulate și apariția diabetului de tip II. Sucurile acidulate cresc nivelul de zahăr din sânge și conțin foarte multe calorii. De exemplu, 300 de mililitri de suc acidulat îndulcit are peste 150 de calorii și aproximativ 40 de grame de carbohidrați, adică aproximativ 10 lingurițe de zahăr.

Quick tip: Nu este cazul să renunți la dulciuri, ci să reduci numărul alimentelor care conțin carbohidrați. Pentru persoanele cu diabet, sunt suficiente 45 de grame de carbohidrați la o masă. În plus, îți recomandăm să citești cu atenție eticheta produselor. Alimentele etichetate ca fiind „fără zahăr”, „fără adaos de zahăr” sau „dietetice” conțin totuși carbohidrați.