Legumele fără amidon sunt esențiale în dieta persoanelor cu diabet și trebuie introduse zilnic în meniurile principale. Deși majoritatea legumelor sunt pline de fibre, antioxidanți, vitamine și minerale, unele pot afecta glicemia în mod diferit. Fiind bogate în amidon și carbohidrați, acest tip de legume pot duce la creșterea indicelui glicemic. Sursele de carbohidrați fac diferența dintre o dietă echilibrată, cu o planificare atentă și o dietă haotică.
Cele mai bune legume fără amidon sunt: roșia, ardeiul, castravetele, dovlecelul, țelina, ceapa, usturoiul, prazul, vinetele, morcovii, varza, broccoli, fasolea verde, ciupercile, conopida, varza de Bruxelles, andivele, sparanghelul și anghinarea.
Cel mai bine este să le consumi proaspete pentru a beneficia de toți nutrienții. Dacă dorești să le incluzi într-un meniu mai complex, le poți găti la aburi sau la tigaie, cu puțin ulei. În caz că sezonul lor a trecut, nu exclude alternativele congelate sau conservele cu diverse sortimente. Sfatul nostru este să renunțați la apa din conservă pentru a mai reduce cantitatea de sare. Puteți consuma fără grijă între 3 și 5 porții pe zi.
Quick tip: Deși legumele fără amidon conțin carbohidrați (o ceașcă de legume conține aproximativ 5 grame de carbohidrați), poți consuma porții generoase. Alături de sursele proteice favorite sau un sos de iaurt, reprezintă o opțiune delicioasă pentru prânz sau cină.