Unele mituri sau informații referitoare la diabet sunt contradictorii sau chiar false, iar părerile medicale și avizate ale specialiștilor le demontează fără ezitare. Îți prezentăm patru mituri referitoare la diabet și prejudecățile la care poți renunța.
Consumul ridicat de zahăr cauzează diabet
În realitate, diabetul se instalează în momentul în care pancreasul nu mai poate produce suficientă insulina (sau nu poate produce deloc) sau atunci când organismul nu mai poate utiliza insulina așa cum trebuie.
Trebuie să renunțați la dulciuri
Cu puțină planificare, te poți bucura în continuare de porții mici din desertul tău preferat. Tot ce trebuie să faci este să consumi cantități mici de zahăr, în funcție de numărul de carbohidrați prevăzuți în planul de masă. Nutriționiștii recomandă evitarea consumului de sucuri carbogazoase, energizante, ceaiuri îndulcite sau sucuri „naturale” de fructe din comerț. Aceste băuturi cresc nivelul de zahăr din sânge și conțin calorii din belșug.
Fructele sunt excluse din regim
În realitate, acestea conțin antioxidanți, fibre, vitamine și minerale esențiale, dar și carbohidrați, care ar putea să crească nivelul glicemic. Poți consuma în continuare fructe, dar alege-le pe cele cu indice glicemic redus, precum: cireșele, prunele, piersicile, căpșunile sau grapefruit-ul. În plus, totul ține de porția pe care o planfici.
Trebuie să renunți la mâncărurile preferate
Chiar dacă ai diabet, asta nu înseamnă că trebuie să renunți definitiv la micile pofte zilnice. Îți recomandăm să schimbi metoda de preparare (să alegi fierbere sau coacere, nu prăjire) și să planifici alături de nutriționist metode prin care poți include produsele preferate în dieta personală.