Diabetul reprezinta un grup de afectiuni caracterizat prin valori mari ale glicemiei cu afectarea intregului metabolism al organismului, datorita scaderii secretiei de insulina sau a sensibilitatii la insulina. Insulina este un hormon produs de pancreas, care permite glucozei din alimente sa treaca din circulatia sanguina in celulele corpului, pentru a produce energie. Astfel, carbohidratii din alimente sunt transformati in glucoza. Insulina permite glucozei sa intre in celule si sa fie asimilata.

Exista mai multe forme de diabet. Cele mai cunoscute sunt diabetul zaharat de tip I, cel de tip II si diabetul gestational.

Diabetul zaharat de tip I se caracterizeaza printr-un deficit absolut de insulina si se instaleaza in momentul in care celulele beta din pancreas, cele care produc in mod normal insulina, sunt afectate si distruse treptat. Simptomele clinice ale diabetului nu apar pana cand nu au fost distruse 80% pana la 90% din celulele beta ale pancreasului. Pacientii au nevoie de injectii cu insulina in fiecare zi, pentru a-si controla nivelul de glucoza in sange.

Diabetul zaharat de tip II se caracterizeaza printr-un deficit partial de insulina sau modul in care organismul utilizeaza insulina este deficitar. Diabetul de tip II poate ramane nedepistat multi ani si poate fi diagnosticat in urma complicatiilor sau a controlului de rutina a glucozei in sange (sau urina). Pacientii pot controla si preveni aceasta afectiune respectand o dieta echilibrata, apeland la exercitii fizice si la medicamente prescrise de doctorul specialist.

Diabet gestational se caracterizeaza printr-o crestere a valorilor glucozei in sange, in timpul sarcinii. Diagnosticul se realizeaza printr-un screening prenatal. Acest tip de diabet este de obicei tranzitoriu Totusi, aceste femei au risc crescut de a face diabet zaharat de tip II in cursul vietii, sau de a face din nou diabet gestational la o sarcina viitoare.